Aspartaam

Miljoenen mensen gebruiken aspartaam, de kunstmatige zoetstof, bekend als o.a. Nutra Sweet.

Aspartaam komt in duizenden producten voor:

  • instant maaltijden
  • suikervrije kauwgum
  • diepvries
  • desserts
  • jus d'oranges
  • laxeermiddelen
  • melk
  • drankjes
  • frisdranken
  • yoghurt
  • alle lightproducten
  • en natuurlijk zoetjes.

Hoewel aspartaam is goedgekeurd en toegestaan, is de veiligheid voor de gezondheid zeer twijfelachtig. De bestanddelen van aspartaam kunnen leiden tot een grote verscheidenheid aan klachten en ziekten. Sommige van deze problemen treden gelijdelijk op, terwijl er ook acute reacties kunnen optreden.

De kunstmatige zoetstof aspartaam wordt samengesteld uit de chemische stoffen: asparaginezuur (40%), phenylalaline (50%) en methanol (10%). Zodra het in het lichaam is opgenomen, wordt methanol of methylalcohol omgezet in mierenzuur en formaline.
Formaline is een dodelijk zenuwgif en kankerverwekkend.

Oorspronkelijk wordt formaline gebruikt bij het conserveren van lichamen van mensen en dieren, maar ook voor het onschadelijk maken van insecten e.d. Een groot probleem van formaline is dat dit gif wordt opgeslagen in onze organen en vetweefsel en dat het nauwelijks wordt afgebroken. Phenylalaline is een van de essentiële aminozuren van eiwit en zodra het op zichzelfstaand wordt toegepast, werkt het ook als zenuwgif. Bij mensen met de stofwisselingsziekte PKU (phenylketonurie) kan de stof phenylalaline leiden tot geestelijke stoornissen.

Wat zijn de gevaren van aspartaam?

Phenylalaline is een aminozuur dat normaal voorkomt in de hersenen. Het is gebleken dat opname van aspartaam, samen met koolhydraten kan leiden tot een overschot van phenylalaline in de hersenen. Dit is niet slechts theorie: veel mensen die gedurende langere tijd grote hoeveelheden aspartaam hebben gebruikt, bleken extreme hoeveelheden phenylalaline in hun bloed te hebben. Een buitensporige hoeveelheid phenylalaline in de hersenen vermindert de hoeveelheid serotonine in de hersenen. Hierdoor ontstaan emotionele stoornissen, zoals depressies en agressief gedrag.

De volgende ziektebeelden worden in verband gebracht met aspartaam.

  • Geboortedefecten
  • Ontwikkelingsachterstandduizeligheid/ evenwichtsstoornissen
  • Kanker (hersentumoren)
    Bij onderzoek met ratten met een dieet waaraan aspartaam was toegevoegd, ontwikkelden 12 van de 300 ratten hersentumoren en in de controlegroep geen één. Hierbij zelfs nog aangetekend dat de stofwisseling van knaagdieren de stof phenylalaline veel beter kan verwerken dan die van mensen.
  • Diabetes
  • Epilepsie
  • Parkinson
  • Alzheimer

Tip: Gebruik gedurende 60 dagen geen aspartaam en kijk of uw gezondheid verbetert.