Suiker, vergif voor je lichaam

De gemiddelde consumptie van suiker per hoofd van de bevolking is 40 kg per jaar.

85% zit verstopt in voedselproducten, de rest 15% scheppen we er zelf bij. Veel mensen zeggen dat suiker energie geeft, dat is niet zo. Het is wel waar dat er door suikerconsumptie gaatjes in onze tanden komen. De cariësbacterie voedt zich met suiker waardoor hij zich snel kan vermeerderen. De uitwerpselen van de bacterie zijn zuur, wat de gaatjes in ons gebit veroorzaakt.

Suiker in een koekje of klontje, behoort tot de zogenaamde "snelle suikers". Zij worden direct door het lichaam opgenomen. Hierdoor stijgt het glucoseniveau in ons bloed zeer snel. Dit dwingt de pancreas om zeer snel een grote hoeveelheid insuline aan te maken, waardoor de glucose door de lichaamscellen opgenomen kan worden en het glucoseniveau weer daalt.. Bovendien is de insuline voor de lever een signaal om het teveel aan glucose op te slaan als glycogeen (vet). Door dit proces daalt het glucoseniveau in het bloed nog sneller. Een overmatige consumptie van snelle suikers is een grote belasting voor de pancreas. De pancreas leert op deze manier dat er altijd snel en met een grote hoeveelheid insuline moet worden gereageerd. Hierdoor ontstaan grote schommelingen in het glucoseniveau. Een reeks van klachten zijn het gevolg: moeheid, geïrriteerdheid, trillen, meer zoetbehoefte.

De consumptie van snelle suikers zoals suikerklontjes, dextro, koekjes, marsen en energiedrankjes zijn geen goede manieren om het lichaam van energie te voorzien. Als je dit lang blijft doen wordt je uiteindelijk suikerziek (hypoglycemiesyndroom).

De pancreas leert, door het gebruik van "snelle suikers", om zo veel insuline aan te maken dat de meeste glucose in je bloed direct in vet wordt omgezet en opgeslagen. Je lichaam heeft eigenlijk geen "snelle suikers"nodig. De lever kan van eiwitten en vetten zelf glucose maken, bovendien kunnen koolhydraten worden omgezet in glucose. Dit zijn de "langzame suikers", hier schiet de pancreas niet van in de stress.

Suiker de vitaminerover

Geraffineerde suiker (kristalsuiker) is ontdaan van alle natuurlijke hulpstoffen zoals B vitamines, calcium, zink, chroom, die het lichaam helpen bij het verteringsproces van suiker. Voor de verwerking van geraffineerde suiker ontrekt de spijsvertering zodoende de benodigde vitamines, mineralen en sporenelementen aan het lichaam zelf. Suiker wordt daarom weleens de vitaminerover genoemd. Hoge suikerconsumptie resulteert bijna altijd in een ernstig vitaminetekort.

Suiker verkort de levensduur

Als je veel suiker gebruikt veroorzaakt het hoge glucoseniveau in je bloed op de lange duur "cross-linking" tussen proteïnestructuren als collageen. Hierdoor wordt de structuur van collageen vernield. Het eindproduct van dit proces heet AGES (Advanced Glycation End product). De aanwezigheid van grote hoeveelheden AGES zijn een signaal dat het verouderingsproces versneld optreedt. Een vermindering van het gebruik van suiker vermindert het glucoseniveau en daardoor de hoeveelheid toxische AGES. Vermindering van het suiker gebruik verlaagd ook het insulineniveau. Dat heeft weer een verlaging van het prostaglandineniveau tot gevolg. Hierdoor ontstaan er minder ontstekingen in het lichaam, wordt het immuunsysteem minder in zijn goede werking onderdrukt en ontstaan er minder snel ouderdomsziekten. Stop met suiker dat werkt levensverlengend.

Stop met alle geraffineerde suiker

Stop met het gebruik van geraffineerde suikers. Voeg geen suiker meer toe, eet geen producten met suiker en drink vooral geen energiedrankjes. Maak voor jezelf een stappenplan om suikers te schrappen.

  1. Voeg geen suiker meer toe aan je eten en drinken.
  2. Vervang tussendoortjes en zoet broodbeleg door iets nuttigs zonder suiker. ( yoghurt, fruit, kaas, rauwe groenten)
  3. Vervang alle producten waarmee je eten maakt door producten zonder suiker. Dat is niet zo eenvoudig.

Met stap 1 pak je 15% van je suikerconsumptie aan, met stap 2 en 3 de andere 85%.