Kaakgewrichtsoefeningen

Zoals u verteld is heeft u een storing in het normale bewegingspatroon van het kauwapparaat, waartoe tanden, kiezen, kauwspieren en kaakgewrichten behoren.

Het is van groot belang dat u zo snel mogelijk weer een normale beweging van de onderkaak aanleert, waardoor het gewricht niet meer overbelast wordt. Hiertoe dient u nauwkeurig de voorschriften te volgen waarbij u dit instructieblad als geheugensteun kunt gebruiken. Lees het goed door alvorens u met de oefeningen begint.

HET BELANGRIJKSTE: Voer de onderstaande oefeningen precies uit , verlies uw geduld niet. Hoedt u er vooral voor niet te vroeg met de oefeningen op te houden. U dient er ook mee door te gaan indien na enkele dagen reeds vermindering van de klachten optreedt.

HET DOEL VAN DE OEFENINGEN: is het oefenen in het juiste gebruik van de kauwspieren, het goed bewegen van de onderkaak en mede daardoor het normale kauwen tijdens het eten. Zodra dit doel bereikt is verdwijnen ook uw klachten.

DE OEFENINGEN: Ga voor de spiegel staan of zitten en doe de tanden iets van elkaar, zodat deze elkaar net niet meer raken. Span de lippen zodat ze iets uit elkaar komen. Rol nu de tongpunt soepel zover mogelijk naar achteren en naar boven, zodat de tongpunt het verhemelte raakt. De tong moet in deze positie blijven ook al kost het u veel moeite, maar niet forceren. Beweeg nu de onderkaak naar achteren. De onder- en boventanden mogen elkaar niet raken Stelt u zich nu voor alsof u met de onderste snijtanden op het verhemelte wilt bijten. Span de spieren die dit kunnen doen aan, maar niet te krampachtig en zet de kiezen of prothese op elkaar. Let er in de spiegel ook goed op dat u niet naar links of rechts afwijkt. De onderkaak en tong houdt u gedurende 20 seconden in deze stand. Daarna ontspant u de spieren weer. Dit ontspannen doet u eveneens 20 seconden. Het aanspannen en ontspannen van de spieren doet u 10 maal achter elkaar maar niet forceren. De oefeningen moeten soepel gaan. Steeds moet de tong weer de stand naar achteren op het verhemelte innemen. Herhaal deze oefeningen 3 maal per dag voor de spiegel. Beter meerdere malen per dag kort en intensief oefenen dan 1 maal per dag zeer intensief.

Als u de oefeningen goed uitvoert, kunt u direct voor de oren met uw wijsvinger voelen en controleren of de kaakkop een scharnierbeweging maakt in het kaakgewricht.

Na 3 of 4 dagen verandert u de oefeningen enigszins. Alles gaat op precies dezelfde wijze als boven beschreven maar nu opent u daarbij langzaam de mond. Blijf vooral goed in de spiegel kijken om te controleren of de onderkaak niet naar links of rechts afwijkt. In het begin zal dit moeilijk zijn, zodat het op juiste wijze openen over slechts een kleine afstand zal lukken.

Probeer iedere dag iets verder te openen. Over het algemeen zal na ongeveer 8-10 dagen de mond goed en zonder slingerende beweging opengaan. Al na enkele dagen zult u de oefeningen zo beheersen zodat u deze handleiding niet meer nodig heeft. U kunt zelfs gaan oefenen zonder spiegel. Geleidelijk aan moet u ook proberen de onderkaak op de zelfde wijze naar achteren te houden, zonder daarbij de tong naar achteren te brengen.

ENKELE ALGEMENE RICHTLIJNEN: Gedurende een periode van twee maanden mag u uw mond niet wijd openen. Bij het eten de voortanden niet gebruiken om iets af te bijten (zoals appels, broodjes etc.) en zacht voedsel gebruiken. Gewoontes als nagelbijten, lip- en wangbijten, spelden tussen de lippen klemmen en op ballpoint of potlood bijten afleren. Ook met kauwgom kauwen stoppen. Bij al deze bewegingen komt de onderkaak te ver naar voren en wordt het gewricht te veel belast.Als deze gewoontes niet snel worden afgeleerd heeft oefenen eigenlijk niet zo veel zin.

Let op met mond wijd openen bij geeuwen, appels eten e.d. Geen harde noten eten.
Dagelijks goed en regelmatig oefenen is zeer belangrijk !!!!!