Hoe visolie uw hart beschermt

Alhoewel er veel farmologische behandelingen zijn ter preventie en bestrijding van hart- en vaatziekten, zijn simpele dieetaanpassingen heilzamer en nuttiger.

In het bijzonder kunnen Omega 3 vetzuren uit vis en visolie, sterk bijdragen ter bescherming van hart- en vaatziekten.
Omega 3 beschermt uw hart !

Hieronder enkele van de voordelen die Omega 3 heeft te bieden:

  • Anti-ritmestoornissen - beschermt tegen hartritmestoornissen.
  • Antitrombose - bijdrage aan preventie van ontwikkeling van trombose (bloedprop in bloedvat).
  • Anti-atherosclerose - gaat het vervetten en de verbindweefseling tegen van de binnenste laag van de bloedvaten.
  • Anti-inflammatoir - tegen gaan van ontstekingsreacties (pijn,zwelling e.d.).
  • Verlaagg de bloeddruk
  • Verlaagd triglyceride, of neutraal vet concentraties

(Gepubliceerd in British Medical Journal, januari 2004)

Het is belangrijk om te weten dat visolie onverzadigde vetzuren bevat (voornamelijk EPA & DHA) en dat deze zeer gemakkelijk oxideren. Jaren geleden waren praktisch alle visolieen geoxideerd. Mensen vonden de olieen toen vies smaken en haalden hun neus er voor op. Typerend is dat ze alleen vies smaken als ze geoxideerd zijn.
Daarom is het belangrijk dat er een flinke dosis vitamine E toegevoegd wordt aan de olie ter voorkoming van oxidatie. Anders wordt de olie na inname ranzig in het lichaam. Over het algemeen bevat ons dieet veel te veel Omega 6 vetzuren (margarine, zonnebloemolie e.d.).
Volgens experts is een verhouding Omega 6 : Omega 3 van 1 : 1 ideaal. Vandaag de dag is dit bij de meeste mensen 20 : 1 of zelfs meer. Voor de meeste van ons betekent dit dat het zaak is de Omega 6 inname sterk te reduceren en de Omega 3 inname flink op te voeren. Aangezien in alle vis het kwikgehalte veel te hoog is en er o.a. PCB’s in gevonden worden is vis eten niet de oplossing. Maar een goede visolie met voldoende vitamine E aan ons dieet toe voegen, is aan te raden.

LET OP Dit artikel is niet bedoeld als medisch advies.